Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 29.11.2024, 13:33   #1091
zimiok

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 5 dni 23 godz 18 min 48 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Gończy Zobacz post
A to nie może powstać tam konsulat ukraiński w jakiiejś innej lokalizacji tylko trzeba przejmować konsulat innego państwa? Przecież Poznań stać. Jedyne co jest nie na miejscu po mojemu w Poznaniu to te "około 90 tys. Ukraińców".
Pewnie żeby mógł. Ale zobacz jaka piękna symbolika.
Na część drugą Twojego posta szkoda słów i znaków.
zimiok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.11.2024, 13:34   #1092
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 miesiące 6 dni 13 godz 31 min 23 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał fassi Zobacz post
Aby był komplet, to niech Polska zapłaci za ekshumacje żołnierzy niemieckich, zrobi im pochowek i ustawi pomniki. I jeszcze przeprosi że trwało to tyle lat.
Chyba jest jakaś fundacja w Polsce który się zajmuje takimi ekshumacjami, we wsi znam miejsce gdzie leży chyba pięciu ale nie udało mi się przekazać tej informacji dalej. Natomiast zastanawia mnie historia tego pomnika, kim był że został tak upamiętniony.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg IMG_2519.jpg (623.7 KB, 15 wyświetleń)
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.11.2024, 13:46   #1093
Gończy

Gończy's Avatar

Miasto: LPU
Motocykl: RD07a
Gończy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 8 godz 45 min 59 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał zimiok Zobacz post
Tu o tęsknotę za sowietami się rozchodzi.
Zimok u nas na Lubelszczyźnie od 1944 roku NKWD mordowało naszych dziadków. Do samego tylko Lublina w samym 1944 roku po wyzwoleniu wprowadzono około 8 tys. nkwudzistów. Nasi dziadkowie i ojcowie ukrywali się w lasach przed ruskimi i komunistami do lat sześćdziesiątych. Na mojej wiosce zginęło na przesłuchaniach na zamku w Lublinie i małym Katyniu w Puławach zatłuczonych szewskim młotkiem kilka osób. Więc proszę wstrzymaj się z takimi komentarzami dobrze? Ani mnie znasz, ani się kolegujemy, nic o mnie nie wiesz to do czego pijesz? Jaka tęsknota?

Consi takie pomniki są stawiane i upamiętniane tablicami. Podobna tablica jest w kościele w Drohiczynie. Upamiętniają one tych Niemców, którzy zachowali się jak ludzie. Co do pochówków to oczywiście, że są cmentarze dla żołnierzy niemieckich znajdowanych przypadkowo obecnie np. podczas poszukiwań w lasach. Państwo Polskie jest do tego zobowiązane. Sam osobiście znam kilka takich przypadków. Niedaleko Puław jest taki cmentarz.
Gończy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.11.2024, 14:00   #1094
zimiok

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 5 dni 23 godz 18 min 48 s
Domyślnie

Słusznie prawisz, biję się w pierś, przepraszam i usuwam.
zimiok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.11.2024, 14:05   #1095
fassi
Fazi przez Zet

fassi's Avatar

Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg:
fassi will become famous soon enough
Online: 9 miesiące 1 tydzień 3 dni 19 godz 44 min 27 s
Domyślnie

Gończy, o ile wiem, to Niemcy płacą za wszystko, nie że mają kasę, tylko sami sobie zgotowali ten los. U nas we wsi opolskiej były ekshumacje za które płacili Niemcy. Pamiętam ile kasy zarobiłem jako dzieciak odwożąc piach traktorem z przyczepą. Pewności nie mam, ale przyzwoitość każe płacić sprawcom za to a nie ofiarom. Tu nie chodzi o kasę

Jedynie Zimiok liczy dutki. Rozumiem że jak mi Kobietę zgwałcą , to place za caly proces oskarżenia i sądu z własnej kieszeni, bo to wina Kobiety że ubrała za krótka kieckę a sprawca akurat miał ochotę.
niż tego co zrobiłeś.
fassi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.11.2024, 15:16   #1096
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 23 godz 18 min 29 s
Domyślnie

u nas jest w Nadolicach za rzeczką Friedhof z wojny. Głównie z terenów Opolskiego i obecnego DŚ ale... ponoć są tam nawet pochowani sprawcy masakry na Woli - czyli zda się pułk Dirlewangera. Jest tych mogił tam w cholerę i jedno mnie jeno boli /o czym na pewno już pisałem/ jak patrzę na daty urodzin i śmierci tych 'żołnierzy' często z przypadku. Myślę wtedy o własnych dzieckach...
Cały teren utrzymany jest wzorowo - ponoć płaci za to Rzesza - tak w temacie powyższych wpisów.
Stary 29.11.2024, 15:41   #1097
ATomek

ATomek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 1 tydzień 6 dni 2 godz 19 min 56 s
Domyślnie

Ponieważ jest mocniej skrócony czas edycji postów, w tym miejscu poprawiam ostatnie słowo, bo nie było czytelnie: FRANKENSTEIN

Zimiok. Zacznę od Twoich kłamstw:
Cytat:

Pisanie "SS" w tym kontekście i w ten sposób jest znacznie poniżej jakości tego wątku. Do jego szowinistycznego i nacjonalistycznego charakteru można się już było przyzwyczaić, ale to jest po ludzku żenujące.
Niestety celowo pomijasz znaczący myślnik nadając mojej wypowiedzi brunatny a nawet szowinistyczny charakter. Wątek jest ogólny. Ja odpowiadam za swoje wypowiedzi, w których odżegnuję się od szowinizmu, wielokrotnie definiując pochodzenie i charakter polskiego nacjonalizmu i to, czym się różni od innych w ramach błędnych porównań.

Cytat:
Napisał ATomek Zobacz post
temat spotkania obydwu polityków na s, czyli S-S.
Po prostu nie chciałem na tym forum nadużywać nazwisk polityków, jednocześnie zaznaczyć o kim mowa. Myślnik kolego!

I nie imputuj mi tęsknoty za obecnością ruskich, bo wiesz dobrze, że i mnie i Ciebie osobiście łączy Golgota Wschodu.
Zamknięcie ambasady generalnej sąsiedniego kraju wygląda zawsze bardzo źle bez względu na kraj i okoliczności. A taka zamiana to naplucie ruskim w twarz, co jest dalekie od kultury dyplomacji względem kogokolwiek.

W Szczecinie i okolicach bywam często i co i rusz natrafiam na mające się dobrze ślady jego niemieckiej przeszłości. Nie rozumiem tutaj Twojej przenośni do granic. Mogę mówić o Polakach, Niemcach, Rosjanach, o upamiętnionym w Szczecinie miejscu urodzin Zofii Fryderyki Augusty zu Anhalt Zerbst, późniejszej żona cara Rosji Piotra III, znanej jako Katarzyna Wielka, o polskości Lwowa, niemieckich cmentarzach i żydowskich kamienicach, o ziemiach pod rosyjskim zaborem na jakich mieszkam, ale nigdy i nigdzie nie kwestionuję niczyich współczesnych granic. Dolewasz oliwę do ognia mając gaśnicę w zanadrzu.

Cytat:
No bez jaj, wielka i dumna Polska ma żebrać o pieniądze na ekshumację i pochówek swoich obywateli? Byłoby to dla mnie uwłaczające i mam nadzieję, że nikt z władz nie wpadnie na ten pomysł.
Masz odmienne stanowisko, ale sprowadzasz je pejoratywnie do słów "żebrać o pieniądze", co mnie śmieszy w dobie dzisiejszych "żądań i oczekiwań" naszych sąsiadów.

Co do IPN.
Cytat:
Czyż gotowość do ekshumacji w 24h nie jest wówczas "deklaracją politycznąw ramach zbliżających się wyborów", którmi rzekomo się nie zajmujesz?
No weź, przestań!

Przede wszystkim pisząc "instytucja niezależna" , odnoszę się do IPN, a nie jak Ty sugerujesz:

Cytat:
wcześniej jednak powołujesz się na tę samą osobę jako wyrocznię z przymiotem niezależności.
KN pracuje w IPN od 2009. 4lata jako wiceprezes, a ostatnie 3lata jako prezes. Nigdy nie należał do żadnej z partii, co widoczne było w jego wcześniejszych decyzjach związanych z działalnością tej instytucji.
To Ty upartyjniasz i upolityczniasz tę osobę, która zaledwie od tygodnia kandyduje, co jest niemerytoryczne.
Przez lata, wielokrotnie uczestniczyłem w uroczystościach gdzie był sam, lub w ramach poparcia czytany był jego list.

Dzban roku
dzban.jpg

Jego zaangażowanie znam osobiście z racji np. pomocy archiwalnej IPN w ramach pamięci o strajkach szkolnych z lat 1983-84 (zobacz, co znaczy myślnik, lub jego brak) w obronie zdjętych ze ścian krzyży w szkole w Miętnem, której jestem absolwentem zaangażowanym w rocznicowe uroczystości 40-lecia powrotu krzyża do szkoły.
Dzięki jego zaangażowaniu poznaliśmy SBeckie meldunki i wytyczne dla zomowców i innej swołoczy tłumiącej opór młodzieży. To było jedyne w Polsce miejsce, gdzie zdjęty ze szkolnej ściany Krzyż powrócił. Trauma ponad 400 Młodzieży wyrzuconej z wilczym biletem tuż przed maturą wraz z popierającymi ich nauczycielami trwa do dziś i trzeba się przebijać przez fałszerzy historii i nowe pokolenia dawnych służb wciąż podcinających nasze korzenie.

Zapytasz, po co Ci to opowiadam, skoro wielokrotnie w tym wątku deprecjonujesz moją wiarę i przynależność, której nie kryję?
Po to, byś zaczął wreszcie odczytywać czyjąś potrzebę nierozerwalnej łączności wspólnoty polskiej w działaniach na rzecz jej obywateli, tak w historii, jak obecnie.
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.11.2024, 18:23   #1098
dawid8210

dawid8210's Avatar

Miasto: Kiełczygłów
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 dzień 23 godz 49 s
Domyślnie

Podziwiam Tomku Twoje opanowanie i spokój.
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 00:12   #1099
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 2 dni 6 godz 5 min 37 s
Domyślnie

Jesteśmu wysportowani i się uśmiechamy no chyba że to lachy som

Zasady Postowania