|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
11.11.2014, 15:07 | #21 | |
Cytat:
Pogoda nie dopisała, a i czasu nie miałem za wiele na podziwianie dorobku FSO. Mój PN i tak jest najpiękniejszy! Był jedyny w takim kolorze!!! O fabryce mógłbym napisać du.....żo! Zwłaszcza o tępieniu i gnojeniu ludzi co coś chcieli zmienić w fabryce!. Przewrotne to jest życie. Ludzie zadają pytanie kto rozłożył fabrykę, a jednocześnie ci sami ludzie idą głosować na spadkobierczyni PZPR (oczywiście to nie do Ciebie Frog'u)
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
||
11.11.2014, 15:47 | #22 |
Miasto: Białystok
Motocykl: Rd03 XT 350 BMW r65 60/6
Przebieg: Rośnie
Online: 3 tygodni 12 godz 6 min 22 s
|
Spoko luzik cały rząd to....http://www.youtube.com/watch?v=1OfBfmurE34
|
11.11.2014, 17:44 | #23 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 49 min 46 s
|
Nie chcę dyskutować kto rozłożył fabrykę i czy w ogóle.
Pamiętajmy jednak, że te wszystkie licencje fiatowskie były mocno zapóźnione technologicznie. Ktoś pamięta z jakich lat były włoskie prototypy? I to w takich fabrykach wiedzę zdobywali nasi (owszem - zdolni) inżynierowie.
11.11.2014, 18:39 | #24 |
Miasto: Białystok
Motocykl: Rd03 XT 350 BMW r65 60/6
Przebieg: Rośnie
Online: 3 tygodni 12 godz 6 min 22 s
|
Masz racje Lepi może czas, może pewne osoby teraz to już amen. Ale nasi inż. już fajne projekty nowoczesne na ówczesne czasy mieli w teczkach np:Warszawa 210,wars,Polonez analog4x4,Syrena sport,Syrena 110,
|
11.11.2014, 18:41 | #25 |
|
Mieli projekty ale nie mieli technologii aby je przekuć w produkcję seryjną
11.11.2014, 21:09 | #26 |
Chodziło też o polityczne naciski żeby polska motoryzacja przypadkiem nie wyprzedziła technologicznie bratniej zssr, z tego powodu upadło wiele projektów m. in. junak 500.
11.11.2014, 21:36 | #27 |
Miasto: Okolice Piaseczna
Motocykl: RD04
Online: 2 tygodni 4 dni 17 godz 3 min 39 s
|
Były projekty, na miarę technologi. Ale najpierw nie mogliśmy podpaść ZSRR, a później nie mogliśmy podpaść naszym "przyjaciołom" z zachodu robiącym interesy u nas. I tak taki moim zdaniem nieodżałowany projekt jak Wars czy Beskid zostały zaprzepaszczone, a to były projekty które mogły nam dać pozycję i pieniądze na rozwój. FSO ze swoją produkcją nie miało szans przetrwać.
|
11.11.2014, 22:19 | #28 |
|
Trochę macie racji. Ale ten sam Związek łyknąłby te "przełomowe" projekty po cichu.
Często to były auta o nadwoziach ze sztucznych tworzyw (w tamtych i tych czasach wciąż nieopłacalnych w produkcji). Silniki robione jednostkowo. Zbyt śmiałe projekty na możliwości wschodniego bloku. Popatrzcie na parki maszynowe fabryk z tamtych lat.
12.11.2014, 09:17 | #29 |
Lepi parki maszyn w demoludach czasem by Cie zaskoczyły!
Pracowałem w WRL(1984) i widziałem linię w pełni automatyczną do obróbki kół zębatych prosto z Japonii. Linia była uruchomiona na materiałach zachodnich potem ktoś mądry próbował ja nafaszerować gównolitem i stanęła. W tym czasie jak byłem stała od dwóch lat nieużywana, ale wartownicy pilnowali ją całą dobę! Jaką wartość miała skoro ją pilnowali? Nigdzie z czymś takim się nie spotkałem. Lepi niektóre maszyny kupowali wielcy tego świata np polskie prasy kupowali Japończycy. Mieliśmy świetne narzędziownie i świetnych fachowców.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
12.11.2014, 09:40 | #30 |
|
No właśnie, była super linia japońska i stała. Bo wszystko co próbowano w niej wymienić było nasze, z gównolitu.
Nie mówię, że wszystko było be. Przemysł ciężki stał na niezłym poziomie.